Dynamics 365 Finance and Operations Query Store Kullanımı?

Bu yazıda Dynamics 365 Finance and Operations geliştirme ortamlarında Query Store nasıl kullanılır anlatmaya çalışacağım. Query Store özellikle sorgular performans çalışmalarında kullanılır. Sorguların, Query plan’ların ve çalışma zamanı istatistiklerinin geçmişini saklar. Bu sayede Query plan değişikliği nedeniyle ortaya çıkan sorunları kolay bir şekilde fark edebiliriz. Ayrıca belli planları force edebiliriz. Bu özellik açık olarak gelmiyor öncelikle takip etmek istediğiniz db de bu özelliği açmalısınız. Biz bir geliştirme ortamında bu ayarları yapacağız çünkü canlı ortamda SQL erişimiz yok.

Managment Studio’yu açıyoruz.

Resim-1


Lokal db ye bağlanıyoruz.

Resim-2

AXDB ye sağ tıklıyoruz ve özellikler penceresini açıyoruz.

Resim-3

Query Store sekmesini açıyoruz. Operation Mode kısmından Read Write’ı seçiyoruz. Böylelikle Query Store gerekli bilgiyi toplayabilir.

Data Flush kısmındaki değer de toplanan verinin ne sıklıkla diske yazıldığını belirtir. Ben 5 dakika diyorum örneği görebilmek için Default 15 dakikadır.

Statistics Collection Interval kısaca periyod diyebiliriz. Ben 1 saatlik bıraktım.

Max Size (MB) kısmından Query Store’un ulaşabileceği maksimum boyutu belirler.

Query Store Capture Mode kısmı, Query store’un hangi sorguları yakalayacağını belirler. Default olarak All gelir. Yani bütün sorgular için yakalar. Auto’yu seçerseniz sık sorguları yakalar. None’ı seçerseniz hiçbir sorguyu yakalamaz.

Resim-4

Bu tanımlardan sonra veri toplamaya başlayacaktır. Uygulama üzerinden sorun gördüğünüz form veya işlemleri çalıştırabilirsiniz. Ben sadece uygulamayı açtım. Şimdi toplanan bilgilere bakabiliriz.

Resim-5

Uygulamanın çalışma süresince oluşan bütün sorgular var. Maliyetine göre sıralanmış durumda. Ekran üzerinden bu verileri birçok farklı şekilde görebilirsiniz. Planları değiştirebilirsiniz.

Resim-6

Burada Query içeriklerini gösteren bir ekran var.

Resim-7

Bu yazıda Dynamics 365 Finance and Operations geliştirme ortamlarında Query Store nasıl kullanılır anlatmaya çalışacağım. Bu özelliği kullanmadan önce Execution Plan’ı iyice anlamakta fayda var. Özellikle X++ yazılımcıları direk SQL ile çok uğraşmadıkları için bu tarafları biraz zayıf kalıyor. Ancak sorguların özellikle performans sorunlarını çözebilmek veya daha baştan performanslı sorgular yazabilmek için bunları iyi kavramak gerekiyor. Query Store size burada baya fayda sağlayacaktır. Kullandıkça sorguları daha bilinçli yazdığınızı göreceksiniz.

Selamlar.

www.fatihdemirci.net

TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Query Store, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Power BI, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM

 
Comment are closed.