Dynamics 365 Finance and Operations Test ve Canlıya Geliştirmeler Nasıl Taşınır? 4- Asset Library’ye Deployable Package Yükleme

Bu yazıda Dynamics 365 Finance and Operations için Visual Studio içinden yaptığımız geliştirmeleri Test ve Canlı ortamlara taşımanın son adımı olan Build ile oluşan Deployable Package’i Asset Library’ye yükleme ve sonra test ve canlı sistemlere bu paketi taşımanın nasıl yapılacağını anlatacağım. Basit bir geliştirme nasıl taşınır bu yazı ile tamamlamış olacağım. Tabi burada çok fazla ayrıntı var. Özellikle sorun çıktığı zaman bakılması ve incelenmesi gereken birçok adım oluyor.

Bu süreç eski versiyonla kıyaslayınca çok daha zahmetli gelebilir ama daha doğru bir yöntem olduğu kesin. Hala canlıda geliştirme yapan, her gün canlıya kod alan müşteriler için buna alışmak zor olacak ama mutlaka en az hafta bir alım mantığına geçmeleri lazım. Biz eski versiyon için bile haftada bir en çok iki defa canlıya alımı tavsiye ediyoruz. Bu versiyonda zaten bundan sık canlıya alım çok zaman kaybına sebep olur. Çok fazla canlıya müdahale gereken projelerde genel gördüğüm sorun test ve tasarım aşamasınız yetersiz olması. İyi tasarlanmamış ve test edilmemiş geliştirmeler sürekli canlıya müdahale gereği oluşturuyor. Bu çalışma mantığı ile yeni versiyonda proje yapamazsınız.

Bu serinin 3. yazısında Build sonucu oluşan Deployable Package’i indirmiştik. Artık bu paketi Lifecycle Services’a yükleyebiliriz. LCS’e giriş yapıp projemizi seçiyoruz. Menüden Asset Library’yi açıyoruz.

Resim-1

Software Deploable Package sekmesini açıyoruz. + ile yeni paket yükleme sayfasını açıyoruz.

Resim-2

Açılan sayfada isim ve açıklama giriyoruz. Burada bir standart belirlemekte fayda var.  Add a file diyoruz.

Resim-3

İndirdiğimiz paketi seçiyoruz.

Resim-4

Yükleme tamamlandıktan sonra Confirm ile yüklemeyi tamamlıyoruz.

Resim-5

Paketimiz listede görünüyor. Henüz onaylamadı birkaç dakika sonra Valid kısmı da işaretlenecek. Artık bu paketi test ve canlı ortamlarımıza yükleyebiliriz.

Resim-6

Bu ortamda canlı olmadığı için öncelikle testten göstereceğim. Canlı içinde aynı adımlar gerekiyor.  SANDBOX Test ortamımızı Full details deyip açıyoruz.

Resim-7

Maintain-> Apply updates diyoruz.

Resim-8

Açılan pencereden yüklediğimiz paketi seçiyoruz. İsim vermeden Apply aktif olmuyor burada da uygun bir isim formatı belirlemek lazım. Yeni versiyonda en çok zorlanılacak yerlerden biri isimlendirme olacak gibi duruyor o kadar çok yerde isim vermek zorunda kalıyorsunuz ki her yerde kuralları koymak ve uygulamak zor oluyor. Apply dedikten sonra test ortamı otomatik olarak paketi yüklemeye başlayacak ve ortama en az 1 saat erişemeyeceksiniz. Bunun farkında olarak bu işlemi yamak lazım. Yükleme sürecinin durumunu ortamınızın detay sayfasından takip edebilirsiniz.

Resim-9

Paketi canlıya almakta aynı işlem sadece iki fark var. Birincisi Paketi Release Candidate olarak işaretlemeniz gerekiyor. İkinci olarak paketin ne zaman canlıya alınmasını istediğinizi ayarlamanız gerekiyor. Buda Schedule butonu ile yapılıyor. Bu ortamda canlı henüz olmadığı için resmini koyamadım.

Resim-10

Bu yazı ile bir geliştirmenin teste ve canlıya alım sürecini tamamlamış oldu. Tabi çok basit ve sorunsuz bir senaryo üzerinden anlattım. Gerçek hayatta işler bu kadar basit olmuyor ama çok zorda değil. Sorunları çözmek için birçok araç var. Burada düzen çok önemli isimlendirme ve standartlara dikkat etmek lazım. Bütün bu sürecin ayrıntılarını ve çözüm yöntemlerini anlatmaya devam edeceğim. Umarım faydalı oluyordur.

Selamlar.

www.fatihdemirci.net

TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Azure, Azure DevOps, Release Candidate, Deploable Package, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Dynamics 365 Insights Power BI, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM

 
Comment are closed.