Muhasebe günlüklerinden mahsup hesap boyutunun hesap boyutundan gelmesi nasıl engellenir?

Bu yazıda Türkiye muhasebe ekiplerince mutlaka istenen bir geliştirmeyi D365 te nasıl yaptık anlatmaya çalışacağım. Talep aslında çok basit belki de parametrik olması gerekiyor. Şöyle bir örnek olsun. Bir günlük açtınız ve hesap tipi banka seçip Bnk0001 seçtiniz. Otomatik olarak bu bankanın boyutları hesap boyutlarına atandı. Mahsup tarafa gelip orada da tipi banka ve hesabı Bnk0002 seçtiniz. Bu durumda mahsup boyutunu hesap üzerinden alıyor Mahsup banka boyutlarını getirmiyor. Talep mahsup tarafta ne seçersem onun boyutları gelsin hesaptan direk almasın.

Ax2012’de bu çok basit bir işlemdi burayı dolduran kısmı bulup değiştirmek yeterliydi ancak D365 te işler biraz değişti.

Önce Ax2012’de ne yapıyorduk ona bakalım. LedgerJournalEngine sınıfında initOffsetDefaultDimensionServer metodunun boyadığım satırı kapatmak boyutun hesap boyutundan alınmasını engelliyordu. Tek satır işlemle aşağı yukarı istediğimiz oluyor. Ancak D365’te buna müdahale şansımız yok. Bu metot private ve sınıfta AplicationSuit’te dolayısıyla bize değiştirme imkânı vermiyor.

Resim-1

Bu talebin nasıl yapılacağını incelerken initOffsetDefaultDimension metodunun Extension için uygun olduğunu gördüm.

Resim-2

İşimi halledebilmek için Bir Extension sınıfı oluşturup iki metot ekledim. Birincisi initOffsetDefaultDimension metodunun Extension ile öncesi ve sonrasına kod yazma imkânı veren hali. İkincisi ise mahsup hesaba göre boyutu getiren, standarttan kopyaladığım ve içeriğini mahsup boyuta göre düzenlediğim boyut bulma metodu.

Resim-3

Derleyip çalıştırdığımızda test edebilirsiniz. Aşağıdaki gibi bir günlükte Mahsup banka boyutunu hesap banka boyutundan farklı gelmesi gerekiyor.

Resim-4

Financial dimensions’a tıklayarak mahsup boyutları açabilirsiniz.

Resim-5

Bu yazıda Extension kullanımına örnek olacak bir talebi nasıl yaptığımı anlatmaya çalıştım. Eskiye nazaran işler biraz daha zor görünmekle birlikte genelde çözümsüz değil. Sadece daha çok zaman alıyor ama getirileri düşünüldüğünde kesinlikle buna değer.

Selamlar.

www.fatihdemirci.net

TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Azure, Azure DevOps, DefaultAccount, LedgerDimension, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Segmented Entry, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM

 
Comment are closed.