Dynamics 365 Finance and Operations Test ve Canlıya Geliştirmeler Nasıl Taşınır? 1- Geliştirme Yapıp Azure DevOps’a Gönderme.

Bu yazıda Dynamics 365 Finance and Operations için Visual Studio içinden yaptığımız geliştirmeleri nasıl Test ve Canlı ortamlara taşıyoruz anlatmaya çalışacağım. Tek bir yazıda toparlamayı düşünmüştüm ancak çok uzun olacağını fark ettim bu yüzden bölümlere ayırdım. Bu ilk yazıda sıfır bir geliştirme yapıp derleyeceğiz sonrasında geliştirme ortamımızda ilk testlerini yapacağız ve en son olarak ta yaptığımız geliştirmeyi Azure DevOps’a göndereceğiz. Bu serinin diğer yazılarından Azure DevOps’ta Build nasıl yapılır ve oluşan paketin teste ve canlıya nasıl taşınır anlatacağım.

Gelelim örneğimize. Basit bir sınıf yazıp çalıştırıldığında bilgi ekranı çıkmasını sağlayacağım. Sonrasında MenuItem oluşturup Menüye bağlayacağım. Önceki yazılarımda DmrWMS modelini ve DMRWms1 projesini oluşturmuştuk. Bu projeyi kullanacağım. Projemize sağ tıklayıp Add New Items diyoruz. Tipini Class seçip isim verip Add diyoruz.

Resim-1

Sınıfımıza aşağıdaki kodları ekledim. Çok basit bir yapısı var Main ile kendi kendine çalışır hale getirdim. Run metodunda da bir Info verdirdim.

Resim-2

Şimdi sınıfımız çalıştırabilmek ve menüye ekleyebilmek için gerekli olan Menu Item’ı oluşturalım. Add New Items kısmından Action Menu Item seçip isim verip Add diyoruz.

Resim-3

Oluşan Menu Item özelliklerinden Object Type Class seçiyoruz. Object olarak oluşturduğumuz sınıfı seçiyoruz. Label vermeyi unutmayın menüde o görünecek.

Resim-4

Şimdi geliştirmeyi bir test edelim. Projeye sağ tıklayıp Build diyelim.

Resim-5

Build hatasız tamamlandıysa şimdi oluşturduğumuz Menu Item’ı Set as Startup Object olarak işaretleyelim ve Start ile çalıştıralım.

Resim-6

Menu Item sınıfı çağırıp ekrana bildirimi çıkardı. Kodumuz çalışıyor J

Resim-7

Artık bunu bir menüye ekleyebiliriz. Standart bir menüye eklemek istediğim için Extension kullanmalıyım. Extension mantığını sonraki yazılarımda anlatacağım ancak burada standart nesnenin bir uzantısı gibi düşünebilirsiniz. Standardı bozmadan yeni şeyler ekleyebiliyorsunuz. Resimde göründüğü gibi Create extension ile AcountsPayable menüsünün bir Extension’nını oluşturdum.

Resim-8

Oluşan menüye kendi Menu Item’mımı PeriodicTask altına sürükleyip bıraktım.

Resim-9

Projemi tekrar Build edip çalıştırdım.  Menüye bakınca Build Deneme’yi gördüm. Geliştirmemiz versiyon kontrole göndermeye hazır sayılır. Normalde buraya güvenlikle ilgili nesneleri de eklemek gerekir. Şimdilik onlara girmiyorum.

Resim-10

Team Explorer-> Panding Changes’a tıklıyorum.

Resim-11

Oluşturduğum tüm nesneleri görmem lazım. Eğer eksik varsa Add to Source Control ile eklemem gerekiyor. Beni buraya kadar takip ettiyseniz otomatik nesne oluşunca eklemeyi yapacaktır. Yorum girip Check In diyorum.

Resim-12

Yes deyip işlemi tamamlıyorum.

Resim-13

Azure DevOps projemi kontrol ettiğimde bütün nesnelerimi görebildim. Artık Build çalıştırmaya hazırım.

Resim-14

Bu yazıda test ve canlıya geliştirme taşımak için ilk hazırlığı yaptık. Basit bir proje oluşturduk ilk testlerini yaptık ve Azure DevOps’ a gönderdik. Bu aşamadan sonra eğer Dev Branch’im olsaydı öncelikle Merge yapmam gerekiyordu ancak bizim örneğimizde direk main ile çalışıyoruz bu yüzden Build başlatmaya hazırız. Merge nasıl yapılır ayrıca değineceğim.

Selamlar.

www.fatihdemirci.net

TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Azure, Azure DevOps,Build, Deploy to Test,  Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Dynamics 365 Insights Power BI, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM

 
Comment are closed.