X++ :11- Security Privileges ve Duties Nedir?

Bu yazıda Dynamics 365 Finance and Operations güvenlik için temel yapılar olan Privilage ve Duty den bahsedeceğim. Güvenlik çok geniş bir konu ama bu yazdı bir yazılımcının proje yaparken oluşturması gereken temel güvenlik nesnelerini anlatacağım. Bu seride kullandığımız MenuItem için güvenlik nesneleri oluşturalım.

Resim-1

Öncelikle ayrıcalık (Privilage) oluşturalım.

Resim-2

Güvenlik Entry Point üzerinden verilir. FDBookTable MenuItem’mini sürükleyip bir giriş noktası oluşturalım. Access Level kısmında tam yetki vermek için Delete seçebilirsiniz. Yukarı çıktıkça yetki seviyesi azalır.

Resim-3

Şimdi görev Duty oluşturalım.

Resim-4

Oluşturduğum göreve ayrıcalığı ekleyelim. Artık BookManagment projemiz için oluşturduğumuz tüm ayrıcalıkları bu göreve ekleyebiliriz. Bu aşamadan sonra istenilen role yetki vermek için bu görevi kullanabiliriz. Yetkileri ara yüzden veren arkadaşlara kolaylık olması için etiketlerin doğru ve yeterli ayrıntıda olması faydalı olur.

Resim-5

Bu yazıda geliştirme yaparken gerekli olan temel güvenlik nesnelerini anlatmaya çalıştım. Güvenlik genelde en sona bırakılan bir konu oluyor ama mutlaka testlerin Admin yetkisiyle değil gerekli güvenlik rolleriyle test edilmesi gerekiyor. Canlı geçişlerde bu konuyla ilgili çok sorunla karşılaştım.

Selamlar.

www.fatihdemirci.net

TAGs: X++,Privilage,Duty, Azure, Azure DevOps, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365

 
Comment are closed.