IT Sektöründe Profesyonel Olmak

İnternette karşılaştığım bir yazıyı sizle paylaşmak istiyorum “It sektöründe Profesyonel Olmak” Faydalı bulduğum bir yazı olmuş. Teşkkürler.

Eğer IT (Information Technology) sektöründe çalışıyorsanız ve alanınızda Specialist olmak istiyorsanız işinize mutlaka profesyonel bakmalısınız. Profesyonelliğin ilk adımı karakterinize uygun, yapınıza müsait bir dal seçimi yapmanızdır.

IT sektörü hepinizin bildiği gibi çok karışık bir yapıya sahiptir. Bu sektöre atıldığınızda karşınıza pek çok tercih çıkacaktır. Programlama, Yazılım, Tasarım, Sunucu ve Sistem Yönetimi, Donanım, Network, Kurumsal Kaynak ve Bilgi Yönetimi en popüler IT dallarıdır. Hangi alanda uzmanlaşmanız gerektiğine kişisel becerilerinizi ve zevklerinizi de düşünerek çok iyi karar vermelisiniz.

Buradan iki alanda uzmanlaşmanın tehlikeli ya da yanlış olduğu izlenimini çıkartmayın. Bir Yazılımcı aynı zamanda çok iyi bir Programlama Uzmanı ya da bir Network Mühendisi aynı zamanda mükemmel bir Sistem Mühendisi olabilir. Fakat hem Sistem Mühendisi, hem de Network Mühendisi olan kişinin tek bir uzmanlığı vardır. Ya Sistem Mühendisir ya da Network Mühendisidir. Bu sizin kariyer hedeflerinizi de belirlemeniz için önemli bir detaydır. IT sektöründe profesyonelleşmenin ikinci adımı ise işinize kesinlikle duygularınızı katmamanızdır. Çünkü bu sektörde yapacağınız her iş çok esnek bir yapıya sahip olacaktır. Yapacağınız işe duygularınızı karıştırdığınız zaman işveren şirketler; ortaya çıkaracağınız işin her an sizin tarafınızdan bir garantisi olmayacağını düşünürler ve bu durum sizin seçim yaptığınız alanda uzmanlaşmanızı yüksek ölçüde engeller. Üçüncü ve son adım ise çok iyi “bütçe” planlamasıdır.

Bütçe planlaması yaparken, kuracağınız ya da geliştireceğiniz mimarinin geniş bir kitle tarafından kullanılacağını unutmamalısınız. Bütçe planlaması, yaptığınız işe ne kadar önem verdiğinizin ve işinizi profesyonel bir şekilde yaptığınızın da ilk göstergesidir. Diyelim ki bir web sitesi kuracaksınız. Orta bir hosting firmasından host aldınız ve düşük bir bant genişliği tahsis ettiniz. Ya ortaya çıkardığınız Web portalı bütün dünya tarafından kullanılacaksa? Ya da Google’a rakip olacaksanız? Bu durumda düşük bant genişliğine sahip olduğunuzdan web siteniz çoğu kullanıcı tarafından açılmayacak ve bu durum web sitenizin kalitesini düşürecektir. Mutlaka geleceği düşünerek bütçe planlaması yapmayı benimsemelisiniz. Başka bir örnek vermek gerekirse 800 ya da 1000 kullanıcısı olan bir network’un internet çıkışını 2 mbit ADSL üzerinden vermeniz kadar cahilce bir davranış olamaz. Bu sizin uzmanlığınızın yanında analitik düşüncenizin de olmadığının ispatıdır.

Küçük bir matematik hesabı ile 1000 kullanıcının aynı anda minimum internet ihtiyacının kaç mbit olduğunu hesaplayabilirsiniz. Emin olun IT sektöründe 5 adet ADSL hat alıp yedekli olarak çalıştırmayı hedefleyen IT Yöneticileri bile gördüm. Bu sayede bütçeden kar etmiş olacaklarını düşünüyorlardı. Hatta 5 ADSL hattı için modem almak yerine 5 ADSL portu olan tek bir cihaz bile arayan insanlara rastladım. Bu gibi insanlar işini çok az düşünen insanlardır. Çünkü siz ne kadar ADSL hattı alırsanız alın, bir hat gittiğinde diğer tüm hatlarınız da “down” olur.

Bu kadar basit bir analitik zekaya sahip olmak bile sizi IT sektöründe profesyonel kılar. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise insanları çok iyi keşfetmek ve elinizin altındaki bu insanlarla nasıl iş bitirebileceğinizi bilmenizdir. Altınızdaki insanları uzmanlaştırmanız ve kendiniz gibi, işinde profesyonel bir bakışa yöneltmeniz için elinizdeki işleri uygun insanlara dağıtmalısınız. Örnek vermek gerekirse; diyelim ki “Switch Alımı” ihalesi düzenliyorsunuz. Elinizin altında Network Mühendisi ve Sistem Mühendisi var. Bu ihaleyi duygularınızı ön plana çıkarıp Sistem Mühendisine teslim ederseniz ne sağlıklı bir switch altyapısına sahip olabilirsiniz ne de beklediğiniz performansı alabilirsiniz. Eğer işine profesyonel olarak bakıyorsa Network Mühendisi çalışanınızı da kaybetmeniz büyük bir olasılıktır. Sizin kazancınız ise bir miktar bütçe, sağlıksız bir altyapıdır. Zaten kazandığınız bütçenin daha fazlasını yeni bir Network Mühendisi bulmaya harcarsınız.

Eğer halen artı bütçeniz kaldı ise bunu da altyapınızı sağlıklı çalıştırmak için yamalamaya harcarsınız. Emin olun bütçe kaygısı ile yaptığınız ihaleden elde ettiğiniz kar size daha fazla zarar verir.
Kariyerinizi planlarken bazı hususlara da dikkat edin. Ben kariyer hedeflerimi çizerken; şirketimin global pazardaki kar ve rekabet payını, benim için yaptığı yatırımı ve ayırdığı bütçeyi, sektördeki vizyon ve misyonunu, kurumsal kimliğini ve kurumsal kültürünü, finansal değerlerini göz önüne alarak kariyer hedefimi çizerim. Şunu hiçbir zaman unutmayın; kendiliğinden büyüyen şirketler yoktur, şirketleri zirveye taşıyan alanında uzman ve işinde profesyonel çalışanlar vardır. Siz eğer bu kişi iseniz zaten bu yazımı merak edip sıkılmadan sonuna kadar okumuşsunuzdur. O zaman sizin için bir ipucu vermek istiyorum.
Elinize bir kağıt kalem alın ve yarın yapacaklarınızı, hedeflerinizi madde madde yazın. Yarın akşam ise yazdığınız maddelerin hangilerini uygulayıp hangilerini uygulayamadığınızı ayırın. Hedefleyip uygulayamadığınız maddelerin sebeplerini altına belirtin. Bir sonraki gün için hedeflerinizi yazarken, yazmış olduğunuz “hedeflerini uygulayamama sebepleri” ni ilk maddeler olarak yazın ve bu sebepleri ortadan kaldırın. Çalıştığınız alanda başarıya ve mesleğinizde profesyonelliğe bu formülle daha rahat ulaşırsınız.

Ozgur Karatas

 
Comment are closed.